Tkaní, jídlo

Tkaní na svislém tkalcovském stavu
Základním způsobem jak udělat látku je použití svislého tkalcovského stavu. Jak vůbec takový stav funguje - tkaní je vlastně křížení dvou soustav - svislé a vodorovné. U svislé je další rozdělení na liché a sudé, protože sudé jsou přichyceny k tyči zvané brdo a tím dochází k vytvoření mezery zvané prošlup. S brdem se pohybuje z jedné polohy do druhé a do prošlupu se za pomoci člunku vsunuje vodorovná vrstva. Postup se opakuje a tím dochází ke vzniku jednoduchého vzoru - plátnové vazby. Naše oděvy jsou vytvořeny již trochu složitěji, vazbou keprovou. Ta je pevnější a odolnější a je vytvářena za pomoci až čtyř brd.
Tkaní opasků, stuh a lemů
Tyto menší výrobky slouží jako doplňky k oblečení a jejich výroba je jednodušší. Vznikají za pomoci dřevěných destiček (karetek) různých tvarů, např. čtyřhraných, šestihraných, apod. V rozích těchto destiček jsou otvory, kterými se provléká příze osnovy. Zde se opět vytvoří prošlup, kterým se provléká člunek. Po protažení člunku se karetkami postupně otáčí, např. o 90° a nově vzniklým prošlupem opět protáhneme člunek. Takto si vytvoříme třeba dlouhý ozdobný pásek nebo lem na okrajích látky.
Vyrobit kus látky pro jednoho člověka trval dost dlouho, proto se oděvy také opravovaly a zašívaly. K šití používali jehly zhotovené z kostí nebo bronzu.
Jídelní lístek
Návod na upečení obilné placky : Na zrnotěrce si nameleme mouku, přidáme mléko a vajíčko, uhněteme těsto a pak z něj uděláme placky. Ty si upečeme na rozžhaveném kameni. Můžeme je sníst s medem nebo se solí.
Náš jídelní lístek se skládá z podobných přírodních materiálů, které znáte i Vy. Takže, teď si podrobněji rozebereme jednotlivé možnosti.
Na polích pěstujeme z obilí pšenici jednozrnku a dvouzrnku, proso, ječmen, oves a také žito. Z luštěnin čočku, hrách a fazole. Ze zeleniny mrkev, salát, cibuli, česnek, celer, pór, tuřín a červenou řepu. Z ovoce jablka, hrušky, švestky, višně, broskve, meruňky a ořechy. Z koření petržel, majoránku, řeřichu, anýz a fenykl. Z lovné zvěře si můžete nabídnout jelení, srnčí, kančí, kachní nebo si nachytat v řece ryby. Doma chováme skot, ovce, kozy, prasata, husy a slepice. Takže výběr je veliký a můžeme k tomu přidat i další výrobky, které pocházejí z chovu med, tvaroh, máslo, sýr, apod. Sůl na dochucení jídel získáváme od obchodníků.
Takže náš jídelníček může být i pestrý, vždy záleží na okolnostech, co příroda dá. K základním jídlům patří obilné placky, nekvašený chléb, kaše nebo polévky (vývary).
A teď něco ke zpracování: maso vaříme, pečeme nad ohněm, smažíme, dusíme a udíme. Maso se také musí uchovávat na horší časy, takže se ještě solí a suší.
A dostáváme se k pití, můžete si nabídnout mléko, ovocné víno vyrobené z lesních plodů a ovoce, medovinu, pivo (k výrobě se nepoužívalo chmelu, ale plody vřesny obecné) a samozřejmě vodu. Nápoje pijeme různých nádob, ale také z picích rohů. Že to není možné? Jedná se o okovaný volský roh, který nosíme vždy s sebou a je nádherně vyzdoben. Co mu říkáte, není nádherný?
Obdělávání polí
Obdělávání polí má pro náš život důležitou úlohu - abychom měli co jíst, musíme se o tyto pole starat. Pro jeho rychlejší přípravu používáme okované dřevěné rádlo s radlicí a je taženo dobytkem. Pole bohužel vydrží plodit asi jen čtyři roky a pak ho musíme nechat několik let odpočívat, proto jsou zde také pastviny pro dobytek. Obilí sklízíme pomocí kos nebo srpů. Potom děláme balíky a postupně je mlátíme. K uchování obilí pro příští rok používáme buď zásobnice, tzn. velké nádoby nebo nadzemní domy - sýpky, protože když obilí zvlhne, je nenávratně pryč.