Archeologové narazili v centru Prahy na pravěk - proluka na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice. Archeologové při vykopávkách narazili na stovky předmětů, mezi kterými byly zvířecí kosti, šlechtické pečetidlo, mince. Ale asi nejdůležitějším nálezem bude překvapivě několik desítek na první pohled nezajímavých jam. 

praha-narodni-1"Jedná se o kruhové a oválné objekty. Jsme zatím na začátku zpracování výsledků, nicméně už se nám povedlo vyčlenit jeden objekt, jehož stáří spadá do pravěkého období," říká Tomasz Cymbalak, archeolog Národního památkového ústavu.
Podle něho se jedná o kruhovou jámu zhruba jeden a půl metru širokou a asi půl metru hlubokou, na jejímž dnu ležely fragmenty keramiky. Z nich archeologové poskládali takřka kompletní hrnec pocházející ze starší doby bronzové, tedy z období zhruba dvou tisíce let před naším letopočtem.
praha-narodni-2"Bylo to pro nás takové milé překvapení. Pokud jde o ostatní nálezy, našli jsme například šlechtické pečetidlo patrně ze 16. století a spoustu dalších předmětů. Z těch důležitějších například sponu, kterou je možné datovat do přelomu 3. a 4. století po Kristu," uvedl Tomasz Cymbalak.
Zdroj: http://praha.idnes.cz/archeologicky-vyzkum-v-praze-d2d-/praha-zpravy.aspx?c=A140314_124717_praha-zpravy_klu