Keltský skanzen Isarno trápí mizivá návštěvnost. Chybí miliony na opravy
Letovice - Keltský skanzen Isarno v Letovicích povstává z prachu jen pomalu. Větší oprava ale zatím nebude možná. Chybí na ni peníze.

Již před dvěma lety si chátrající keltský skanzen Isarno v Letovicích pronajalo od města sdružení Keltoi. To chce osadě, do které každoročně mířily davy návštěvníků z celé republiky, vrátit bývalou slávu. Zatím se to ale příliš nedaří.

Přesto, že loni uspořádali v Isarnu asi sedm akcí s keltskou tematikou, jejich návštěvnost byla mizivá. „S loňskou sezonou jsme byli spokojeni jen částečně, návštěvnost se zvedá jen velmi pomalu. Dobrovolné vstupné jsme chtěli použít na postupnou obnovu Isarna. Jenže tržby nepokryly náklady a prakticky žádné prostředky na opravu jsme nezískali. Ačkoliv nám na akce přispěl Jihomoravský kraj," posteskl si vedoucí sdružení Keltoi Václav Horák.

Náklady na sezonu byly podle jeho slov ve výši čtyřiceti tisíc korun a ze vstupného se nevybrala ani desetina z této částky. Skanzen navštívilo asi pět set návštěvníků. „Na jedné akci jsme zavedli pevné vstupné, což se bohužel některým lidem nelíbilo. Jenže na celkovou obnovu Isarna potřebujeme získat jeden a půl až dva miliony korun," přiblížil vedoucí Keltoi.

Ten by přivítal větší pomoc letovické radnice. Jinak podle něj nebude možné Isarno kompletně opravit. „Abychom mohli investovat do tamních staveb, museli bychom být podle nového občanského zákoníku jejich vlastníky. Jinak nezískáme dotace a granty. Proto bychom byli rádi, kdyby nám je město, které je jejich majitelem, darovalo. Radnice to ale udělat nechce. Je to začarovaný kruh. Také usilujeme o prodloužení nájemní smlouvy na deset let," nastínil Horák.
Pozemky jim nedají

Místostarosta Letovic Jiří Palbuchta přiznal, že město převedení pozemků Isarna na Keltoi formou darovací smlouvy odmítá. „Mám radost, že Isarno začíná být postupně hezčí a v sezoně se tam něco děje. Trochu více se to tam pohnulo až loni. S Keltoi máme zájem i nadále spolupracovat. V žádném případě jim ale pozemky města neprodáme ani nedarujeme. Svoje podnikatelské záměry musejí uskutečnit sami. Co když by pak Isarno přestalo fungovat, když už nebude naše? Pak bychom s tím nic nemohli dělat. Neměli bychom žádné záruky, že se tam i nadále bude něco dít," vysvětlil Palbuchta.

S nájemní smlouvou na deset let ale podle něj v budoucnu ze strany města problém nebude. „Uvažujeme o tom. Nejdříve si ale sdružení musí vyřešit vnitřní nesrovnalosti," řekl letovický místostarosta.

Přesto, že Isarno dlouho leželo ladem, zájem lidí o něj neutichl. „Navštěvovali jej lidé z různých koutů republiky. Spousta z nich nevěděla, že bylo dříve tři roky zavřené a byli zklamaní. Když jsme však loni turistům říkali, že skanzen je už v provozu, mnozí byli po jeho návštěvě rozčarovaní. To, co viděli, neodpovídalo jejich očekávání," sdělila vedoucí letovického turistického informačního centra Barbora Bolomská.

V příštím roce plánuje sdružení Keltoi opravit kovárnu a areál oplotit. „Začali jej ničit vandalové. Loni jsme do Isarna investovali padesát až sto tisíc korun, pomohla nám řada dobrovolníků," doplnil Václav Horák.
Zdroj: http://blanensky.denik.cz