Archeologický ústav AV ČR, Praha, si dovoluje oznámit, že vyšla nová publikace: J. Militký: Keltské mincovnictví ve 3. a 2. století před Kristem (LT B2 až LT C) v Čechách

Militky obalka wPublikace se zabývá keltským mincovnictvím v Čechách v průběhu 3. a 2. století před Kristem. V rámci této knihy se podařilo shromáždit celkem 715 mincí, které byly katalogizovány v typologických přehledech a v případě importovaných ražeb v katalogu nálezů z českého území. Práce představuje zcela nový pohled na počátky a starší fázi mincovnictví na českém území s přihlédnutím k situaci v oblasti koridoru Jantarové stezky, tedy v regionech mezi Slezskem a rakouským Podunajím.

Součástí této monografie je rovněž komplexní zpracování statérů typu Niké, které reprezentují nejstarší typ keltských mincí ve střední Evropě, jejichž původ lze hledat také na českém území. Komplexní zpracování tématu prokázalo existenci nejméně 50 sérií a typů mincí produkovaných v oblasti České kotliny a naznačujících značnou vnitřní diferenciaci keltských komunit usazených v této oblasti.

Zdroj: ARUP ČAS