Archeologický výzkum v letech 2001 – 2005 prozkoumal pod dnešním nákupním centrem na Horním lánu tři fáze germánských osad z 2. pol. 2. století, 4. století a poloviny 5. století n.l. Desítky zahloubených chat byly postaveny na mírném svahu nad místní vodotečí na ploše ca 4 ha.

Z germánské chaty řemeslníka kovotepce či kováře pochází kolekce kovových nálezů související s pobytem římských vojáků. Bronzový kruhový nýt byl součástí štítu nebo opasku legionáře. K importům snad můžeme přiřadit i železný nožík s litou bronzovou hlavicí. Mezi nálezy se vyskytuje i kostěná jehlice s hlavicí vyřezávanou do podoby věže s hradbami.
olomouc-slavoninZ objektu 1222 datovaného do 5. století pochází drobná bronzová římská mince císaře Constantia II. (337 – 361 n.l.) ražená v Sirmiu. Mince představuje typ s rudním obrazem vojáka probodávajícího ležícího jezdce a opisem FEL[ICIVM] TEMP[ORVM] REPARATIO [obnovení šťastných časů]. Mince tohoto typu byly v obrovských emisích raženy ve všech římských mincovnách v posledním desetiletí vlády Constantia II. a jde tedy o ražbu zcela běžnou, doloženou také z řady jiných moravských nálezů. Exemplář z Olomouce-Slavonína byl provrtán a otvor svědčí o tom, že mince byla užívána jako závěsek.

Zdroj: http://rimanevolomouci.cz/cz/stranka/olomouc-slavonin.html

Fotogalerie

Encyklopedie Keltů - Čechy, Morava, Slezsko www.keltove.cz

Podrobnosti o lokalitách z období doby železné - latén - Keltové najdete na www.keltove.cz ext link 15