Nález je podle expertů v rámci východních Čech hodnocen jako poměrně unikátní. Poslední srovnatelný depot byl nalezen v roce 1953. Úsměvnou zajímavostí je, že ho našel pes.

Při procházce se svým pánem vyhrabal špičky srpů. Postupně se vyzvedly další bronzové nástroje, které byly odevzdány odborným pracovníkům. Nález je uložen v Muzeu a galerii Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou.

Nález kromě odborné hodnoty má i vysokou hodnotu estetickou. Je to totiž nález celých nástrojů a šperků, je krásný a skrývá se za ním několik příběhů. S největší pravděpodobností je to obětina a vede nás do světa, který se na základě pouze hmotných nálezů otevírá jen zřídka. Další rovina jeho poznání svědčí o intenzivních kontaktech a přejímání vzorů od jižnějších sousedů – tam totiž je zvykem ukládat celé předměty. Neméně důležité je i svědectví o technologické vyspělosti a estetickém cítění zdejších řemeslníků.
V okolí nálezu archeologové provedli další průzkum pomocí detektoru kovů. Nález je opravdu ojedinělý. Okolní terén byl v minulosti velmi silně pozměněn a nelze vyloučit, že se zde už něco zničilo, nebo že navezené vrstvy ještě skrývají nějaké překvapení. Naprostou většinu pokladů najdou amatéři. Vysvětlení je celkem jednoduché – depoty, ať už byly míněny jako ukryté poklady, rezervy, sklady, obětiny – byly prakticky vždy ukládány mimo běžně osídlené lokality i mimo pohřebiště. Jen málokdy je tedy zasáhne běžný archeologický výzkum, který se právě sídlištím a pohřebištím věnuje.

Pokud lidé objeví nějaký ten archeologický nález - nádoby, nástroje a podobně, nejsprávnější postup je ponechat vše na místě, přikrýt a zavolat archeologa, či nejbližší muzeum.

Lokace: Nález je v katastru Kosteleckých Horek u Kostelce nad Orlicí na Rychnovsku
období: přelomu mladší a pozdní doby bronzové

horky bronz w

foto © Krajský úřad Královéhradeckého kraje