Pořadatelé ankety 7 divů kraje: Musíme předběhnout hledače pokladů!

Archeologové za pomoci dalších odborníků by se měli pokusit předběhnout hledače pokladů, kteří drancují cenná naleziště a památky prodávají na černém trhu. Vyzvali k tomu pořadatelé ankety 7 divů Olomouckého kraje, jejíž výsledky byly vyhlášeny v pátek 22. ledna 2016.

Organizátory ankety vedl k apelu osud pravěkého hradiska Obersko, které bylo jedním z nominovaných divů. Tři tisíce let staré naleziště nedaleko Loštic bylo vykradeno takzvanými detektoráři, tedy hledači pokladů vybavenými detektory kovů. Ti pravděpodobně odnesli velkou část nálezů ještě před archeology. Dvouhektarové Obersko sice vydalo cenné historické dědictví, nicméně v porovnání s očekávanými nálezy bylo nálezů málo.

Dvouhektarové hradisko z období kolem roku 1000 před naším letopočtem nad říčkou Třebůvkou vybudoval lid lužické kultury osídlující naše území od střední doby bronzové. Později je vytlačili Keltové.

„Naše společnost by měla vybavit archeology dostatkem kvalitní techniky, aby byli schopni detektoráře předběhnout. Jinak budou nálezy místo v muzeích dále končit v rukou překupníků, kteří je pak běžně nabízejí například na internetu,“ uvedl za pořadatele 7 divů Olomouckého kraje produkční ankety Ivo Heger. Ten podle svých slov opakovaně viděl hledače pokladů na hanáckých čerstvě pooraných polích.

Web National Geographic před časem odhadl počet českých amatérských hledačů pokladů na 25 tisíc. Část z nich s profesionálními archeology spolupracuje, ostatní jen drancují cenná naleziště s vidinou velkého zisku.